Tärendö arbetsstuga 2012. Foto: Bernt Johansson

De första arbetsstugorna i Tornedalen och Lappland öppnades under nödårsvintern 1903. De var avsedda för avsides boende fattiga barn i skolåldern.

”Målet är framför allt att söka väcka arbetslust och arbetsglädje”, skrev eldsjälen Carl Svedelius i en serie tidningsartiklar som spreds över landet. De fattiga barnens fostran skulle ske under lekfulla former i ljusa, varma lokaler där barnen kände sig hemma, tänkte han sig. Men verkligheten blev på sina håll annorlunda.


   


”Snölandets fattiga ungdom till hjälp”. Om kvinnor och män kring Norrbottens arbetsstugor för barn 1903-1933.
Bokförlaget h:ström – Text & Kultur, Umeå, 2010. Serie Akademi.
Omslagsfoto: Borg Mesch.

I arbetsstugustiftelsens stora arkiv i Norrbottens minne i Luleå finns brev och andra dokument från länets sjutton arbetsstugor bevarade.  Genom brevväxlingen mellan arbetsstugornas föreståndarinnor och de båda ”arbetsstugupapporna” Carl Svedelius och Albert Carlgren speglas utvecklingen i stort samtidigt som de olika aktörerna framträder som de personligheter de var, präglade både av sin tid och av sin maktpåliggande uppgift.

Ur recension av Lars Elenius i Oknytt 2011/1-2:
"Lindskog skriver med ett tydligt och vackert språk. De små detaljerna väcker liv i helheten. Det personliga reflekterandet tillför en eftertanke. Läsaren får följa forskaren på ett mer personligt plan, uppleva hennes tillfredställelse när hon tagit del av en urkund eller hennes förvåning när hon upptäcker ett oväntat samband mellan de väsentliga aktörerna. Lindskogs uttalade syfte är att skriva en slags kollektivbiografi, och det har hon verkligen lyckats med. Både över människoödena kring arbetsstugorna och över tiden som de levde i. Det är också ett vetenskapligt arbete av rang som lika väl kunde ha fungerat som avhandling."   Läs hela recensionen här

Artikel: NK 10-10-05
Recension: VK 11-05-25

   

”Först och främst misshagade namnet”. Arbetsstugor för barn i Tornedalen och Lappland 1930-1954. Tjugosex intervjuer.
Bokförlaget h:ström – Text & Kultur, Umeå. Serie Akademi. 368 s.

Denna bok handlar om de sista tjugo åren i arbetsstugornas femtioåriga historia. De som berättar är kvinnor och män som under sin skoltid bott på någon av arbetsstugorna i Tornedalen och Lappland. De intervjuade är födda mellan 1923 och 1953. De har upplevt arbetsstugorna i Norr- och Västerbotten under olika tidsperioder och sett och känt hur samhällsförändringarna och synen på barnuppfostran och språkinlärning påverkade förhållandena i arbetsstugorna. Några av de intervjuade har farit illa i arbetsstugorna. Överraskande många har mer positiva minnen av kamratskap och glädjeämnen. I Tornedalens skolor och arbetsstugor var barnen under de tidigare decennierna förbjudna att använda sitt modersmål, språket som då hette finska eller tornedalsfinska och som numera är ett svenskt minoritetsspråk som heter meänkieli.

Blogg: Region Västerbotten
Recension: Västerbottens kuriren