Vid svenskhetens nordliga utposter. Om bilden av samerna i svensk barn- och ungdomslitteratur under 1900-talet.
Btj förlag, 2005. Sv. barnboksinstitutets skriftserie; 88.
Omslag: Britta Marakatta-Labba

Ur recension av Coppélie Cocq i Barnboken 2006:2
"Lindskogs undersökning avspeglar vilka frågor som var viktiga vid olika perioder under 1900-talets Sverige: synen på Norrland, synen på minoriteter (finländare, tornedalingar, samer) vikten av en nationell identitet samt sociala värderingar. Boken är betydelsefull för alla litteraturintresserade som kommer att få insikt i de yttre faktorer som påverkar författarskap. Vid svenskhetens nordliga utposter är också en bok som har ett brett användningsområde i klassrummet. Lindskog ger en mycket bra överblick över samernas situation under 1900-talet, vilket ger boken en större dimension och gör den till en god informationskälla för den som vill veta mer om samepoliotiken i Sverige under 1900-talet. Boken får också stor relevans därigenom att den väcker tankar om litterära verks påverkan på barn och ungdomar.

Men Vid svenskhetens nordliga utposter förtjänar uppmärksamhet först och främst för att den synliggör en del av svensk historia som länge mörklagts och som fortfarande till stor del saknas i de flesta historieböcker."

Intervju ur NK 06-03-06  
Recension: VK 06-04-03


   
 

NORRBARN. Norrland i 1900-talets  svenskspråkiga barn- och ungdomslitteratur.
h:ström – Text & Kultur, Umeå, 2013. Serie Akademi. 463 s.
Sv. barnboksinstitutets skriftserie; 121. www.sbi.kb.se

Norrbarn är en bok om hur "Norrland" skildrades i den svenska barn- och ungdomslitteraturen under 1900-talet. Det är en bibliografi över böcker som handlar om människor, djur och natur i den geografiskt avgränsande men mångskiftande och flerspråkiga miljö som kallas Norrland. Varje titel har en kommentar, ofta med citat som visar på tendenser och värderingar som blir synliga när författaren beskriver ”Norrland” och dess befolkning. Tanken är att bibliografin ska kunna användas både av en intresserad allmänhet och av studerande på olika nivåer. Boken vill inspirera till forskning om barn- och ungdomslitteraturen och om bilden av Norrland. Och varför inte också till skönlitterära verk för barn och ungdomar?

Norrbarn inleds med en essä av Gerda Helena Lindskog.

Recension: Btj:s sambindning 2014:6
Recension: Barnboken


Deldatabasen Norrbarn i Libris.

Deldatabasen har producerats 2014 av Länsbiblioteket i Norrbotten och Luleå stadsbibliotek i samarbete med Gerda Helena Lindskog, Bokförlaget h:ström Text & Kultur och bibliotekarien Åke Lidén - med stöd av Länsbiblioteken i Västerbotten, Jämtland och Västernorrland.

Så söker man i deldatabasen Norrbarn i Libris.
   

   

Resa med nordnorsk barnlitteratur
Eget förlag, Umeå 1991.
Omslag och layout: Mirja-Liisa Niemi

Ur förordet:
”Att resa med Hurtigruten längs Finnmarkskusten en solig sommardag är förmodligen stort. Att göra det en regndisig höstdag är större

Att resa med skönlitterära guider som Alf Kvasbø, Hans Kristian Eriksen och Laila Thorsen och läsa om det land som för mindre än 50 år sedan låg bombat, bränt och jämnat med marken, som byggdes upp och som nu åter hotas av avfolkning, ger perspektiv och en känsla av solidaritet som jag har svårt att föreställa mig att man som tillfällig besökare kan få på annat sätt.